Dobrotvorna akcija mladog ugostitelja Jana Sinčića

10.05.2020

Dobrotvorna akcija mladog ugostitelja Jana Sinčića
Umag – Jedno lijepo sjećanje na korona doba priuštio je umaškim najpotrebitijim obiteljima mladi ugostitelj Jan Sinčić, vlasnik dva renomirana restorana: Rustice (Sv. Marija na Krasu) i La Bohėme (Umag). Sa svojim timom chefova pripremio im je na Uskrs ručak sa više istarskih specijaliteta na meniju ne bi li stotinjak malih i velikih usta s Umaštine guštalo u tim delicijama. Na taj su način potrebiti u danima straha i fizičke distance osjetili probuđenu empatiju i  brigu jednog mladog čovjeka kojom je potvrđeno da virus ne može uništiti solidarnost na djelu.
 
Realizirati sebe na dobrobit drugih
Vođen mišlju da ima onih ljudi koji pate u neimaštini, nemajući novaca ni za dnevne namirnice, dok su njemu u skladištu ostale velike zalihe neiskorištene hrane Jan se domislio dobrotvorne akcije – Uskršnjeg ručka za svoje najranjivije sugrađane. Ideju je realizirao u suradnji Gradskim društvom Crvenog križa Buje. Volonterke Melisa i Glorija bile su glavne otpravljačice ručkova.
 
-Moji chefovi Dario Rehorovac i Roberto Marenjak pripremili su ručak za preko 20 umaških višečlanih obitelji od kojih neke imaju i po šestoro djece, radi čega se broj u pripremljenim porcijama popeo na stotinjak osoba. Mogli su birati hranu sa dva menija, pri čemu smo vodili računa o vjerskim navikama prehrane, jer među potrebitima je bilo obitelji islamske vjeroispovijesti. Tako da je prvi jelovnik bio na bazi govedine i u porciji su raspoređeni: goveđi obrazi pripremljeni u umaku od terana, teleća rebra zapečena u pećnici, teleći ossobuco, (koljenica) narezana u umaku od povrća.
 
Za djecu koja inače vole njoke, a naravno i odrasle za odrasle, pripremili smo još i domaće njoke u gulašu od boškarina. Na drugom je meniju bila standardna istarska špeža: ombolo i kobasice u kombinaciji sa njokima i umakom od boškarina, opisao je Jan jela istaknuvši kako je zaista želio potrebite bogato počastiti da im barem ovaj najveći kršćanski blagdan prođe bez još dodatne brige o tomu hoće li uopće imati nešto za ručak. Osim toga htio je i da osjete duh Uskrsa te ne izgube nadu kako su zaboravljeni i napušteni u svojoj nevolji.
 
- Doba korona krize je ustvari jedno iskustveno razdoblje za svakog čovjeka u kojem trebamo preispitati i svoj suodnos s drugim ljudima. Do nedavno, u onom užurbanom načinu vođenja života i zgrtanju materijalnih dobara nismo imali vremena razmišljati o tome. Međutim, u ovoj uvjetno rečeno letargiji, u izolaciji, počinješ razmišljati kako realizirati sebe na dobrobit zajednice i drugih, jer  život ti preko noći postane ugrožen i shvatiš da njime ne upravljaš. Ali zato možeš donositi dobre odluke u namjeri da svima olakšaš ovu neizvjesnu i tešku situaciju, kazivao je Jan.
 
-Nadam se da će ova moja skromna inicijativa-darivanja uskršnjeg ručka, uroditi plodom, odnosno poslužiti drugim ugostiteljima kao primjer kako se solidarizirati i ponašati empatično dok traje korona-kriza, ali i kad sve prođe jer će zasigurno i posljedično štete biti goleme, naglasio je za kraj razgovora Jan.

Sanja Bosnić