Srdele na nonin način

06.08.2021

Srdele na nonin način

Srdele na nonin način

Sardela, srdela, srdjela najznačajnija je naša riba u prehrani priobalnog stanovništva. Nama onog tko ne voli srdelu, jednom riječju hraniteljicu svakog onog tko obožava ribu.

Danas obično srdelu spremano, ili frigamo na ulju, ili pečemo na gradelama, netko ih sprema panirane, netko na brudet. Ali jedan od najstarijih recepata je srdela na nonin način.

Što nam je za to potrebno?

Za četiri osobe:

  1. 1 kg srdela ( očistiti ih )
  2. Jedan običan pleh promjera 36 cm
  3. Maslinovo ulje, češnjak, peršin i šaka mrvica

Kada očistimo srdele pomiješamo ih s maslinovim uljem i stavimo ih u malo namazan pleh. Rasporedimo ih i posložimo po površni pleha. Lagano prelijemo s mješavinom maslinovog ulja, češnjaka i peršina. Ne da srdele plivaju, samo malo ulja! Pospemo ravnomjerno srdele s šakom mrvica.

Nekada je moja nona to pekla na ognjištu, tako da je razgrnula žar i stavila pleh, a danas jednostavno stavimo u ugrijanu pećnicu oko 180 stupnjeva. Kada vidimo da su se mrvice skrutile i malo požutjele ( oko 15 minuta  ) izvadimo srdele. Obično JA ih tada lagano posolim, ali netko to radi i prije.

Tako pečena srdela ispusti svoje sokove na dno pleha, koje još mirišu na more . Uz to je dovoljno obilnija salata ili s mahunama, ili miješana rajčicom, (paradajzom, pomidorom) paprikom , kako vam drago!

I normalno čaša vina

Vjerujte nesaglediv užitak, srdela koja se lijepi za nepce.

I Još jedna važan trik:

Kako bi ljuske lakše skidali s srdele  dovoljno ih je staviti u vodu i lagano trljati tako da se ljuske same skidaju.

Tekst: Zlatan Varelija