Uljara Al Torcio, rekorder na najvećem i najprestižnijem NYIOOC svjetskom natjecanju u kvaliteti maslinovog ulja

11.07.2021

Uljara Al Torcio, rekorder na najvećem i najprestižnijem NYIOOC svjetskom natjecanju u kvaliteti maslinovog ulja

Beletićevih 8 šampiona
Samo jedna zlatna medalja osvojena na nekom od svjetskih prvenstava predstavlja zavidan uspjeh, ali pet osvojenih zlata i tri srebra u konkurenciji 1.117 takmičara iz 22 zemlje svijeta apsolutan je rekord, te potvrda da najboljima koji ne poznaju granice savršenstva ono što se čini nedostižno može postati dostižno. Tako bi se ukratko moglo reći za uljaru Al Torcio iz Novigrada i njezina vlasnika-maslinara Karmina Beletića, nakon što se u New Yorku na najvećem svjetskom natjecanju maslinovih ulja NYIOOC 2021 koncem svibnja „okitio” sa osam medalja. Od kojih je pet zlatnih i tri srebrne. Hrvatski maslinari su u New Yorku osvojili ukupno 66 zlatnih i 20 srebrnih medalja. Za razliku od prošle godine, dvije trećine više i time zauzeli četvrto mjesto iza maslinarskih predvodnica Španjolske, Italije i Grčke. Beletić je postao rekorder sa najvećim brojem osvojenih medalja u Hrvatskoj, na Balkanu te najvjerojatnije i u Europi ove godine. Nažalost, nije nam poznato je li se itko od početka ovog natjecanja domogao istodobno tolikih gold i silver awarda na World Olive Competition u New Yorku.
Put do uspjeha preko Londona
U domu Beletićevih dočekali su nas šampioni- elegantne bočice extra djevičanskih maslinovih ulja poredanih u vrsti na stolu kao kakva sportska ekipa uz svoje zaslužene kipiće umjesto uobičajenih medalja na poprsju. Stakleni kipići, modrenoga dizajna u obliku kvadra u pozadini sa stilizacijom razigranih zelenih maslinovih grana djelo su umjetničkih ruku, očito je. Beletić nadahnuto pripovijeda put do ovog senzacionalnog postignuća, utiske nakon objave rezultata i oduševljenje kad je kipiće ugledao nakon što su prevalili put preko velike bare do adrese u Novigradu.
-Zaista se nisam nadao tolikima, ali tko bi?! Ovo je mi je treće natjecanje na NYIOOC Worldu. Na prvome, 2019. godine osvojio sam tri medalje. Dvije zlatne i jednu srebrnu, a sljedeće, 2020. godine dva srebra. No bila je to jedna specifična godina koja je dala lošu kvalitetu ploda masline, pa sam ove godine poslao na natjecanje uzorke osam vrsta ulja i potukao rekord nad rekordima. Očekivao sam neku medalju, ali toliko zlata i srebra, zvuči nemoguće i moram priznati da sam još u nevjerici, iskreno i samozatajno će Karmino te predusretne naše pitanje o tajni njegova uspjeha, nudeći sam odgovor oko toga. Donosi na stol diplomu iz Londona. Na njoj je napisano, prevodimo, da je stekao certifikat Someliera za maslinova ulja. Otkriva o kakvom je tečaju bila riječ. Netom pred pojavu korona virusa u 2020. pohađao je sedmodnevni tečaj o maslinarstvu u Londonu, u organizaciji nositelja natjecanja u New Yorku. Po završetku istoga jedini je maslinar s Balkana koji je stekao spomenuti naziv na diplomi, prepričava Beletić.
-Nisam nikad pomislio da sam neki veliki znalac u maslinarstvu, bezobzira na sve edukacije koje sam prolazio, ali nakon Londona, skužio sam da nemam pojma glede bavljenja maslinarstvom i proizvodnje maslinova ulja, te da moram steći još puno znanja, neovisno što sam u Istri vlasnik najsuvremenije uljare Al Torcio i tehnološki najnaprednije proizvodnje maslinova ulja. U Londonu sam shvatio što još moram implementirati u način proizvodnje ulja i kako primijeniti u praksi neke tehničke preinake i to me na kraju dovelo do ovog zavidnog rezultata, opisivao je Karmino taj proces do nastanka zlatnih uljnih kapi podsjetivši nas u toj priči na nezaustavljivi perpetum mobile. I nakon tog uvođenja novina u proizvodnji ulja svjetlo dana ugledala je njegova limited edition kolekcija natjecateljskih maslinovih ulja koja su ponijela titule zlatnih i srebrnih šampiona. Riječ je o osam vrsta Al Torcio monosortnih extra djevičanskih maslinovih ulja: Al Torcio Pendolino (zlato), Al Torcio Binankera(zlato), Al Torcio Moraiolo (zlato),Al Torcio Itrana (zlato), Al Torcio Rošulja (zlato), Al Torcio Leccino (srebro), Al Torcio Frantoio (srebro) i Al Torcio Blend (zlato).
Jestiva zlata prodaje mama Đurđa
Zlatne vijesti o Beletićevim uljnim šampionima odjeknule su kao najbolja reklama za uljaru Al Torcio, a ujedno su i zlatna promocija grada Novigrada kao destinacije, u svjetski najboljoj regiji maslinarstva, Istri. Trebao bi rasti interes za kupnjom Beletićeva “jestiva zlata “pa nas zanima tržište na kojem se prodaje.
-Najviše na kućnom pragu, odrješito će Beletić usmjerivši pogled na nasmiješenu majku Đurđicu njegovu glavnu „asistenticu“ i voditeljicu prodaje. Radi se o obiteljskoj proizvodnji koju su Đurđica i pokojni suprug Tranquilino pokrenuli među prvima u Novigradu oko 2000 godine.
-Sve smo podizali svojim rukama, požrtvovno, prisjeća se Đurđa dodavši da su njezini sinovi Karmino i Kristijan nastavili voditi uspješno uljaru i proizvodnju vlastitoga maslinova ulja složno i usklađeno uz svoje redovne, svakodnevne poslove. Njoj je preostala finalizacija – marketing i prodaja. Ovo prvo, najuvjerljivije obavlja uživo, na licu mjesta u svojoj boutique uljari Al Torcio, smještenoj na Stradi Contessi. Ako je suditi prema emotivnom naboju i žaru s kojim Đurđa priča o maslinarstvu, uljima, nagradama… nesumnjivo je da su ova zlata i srebra začeta u njezinim i suprugovim rukama koji su uspjeli ljubav prema maslinarstvu prenijeti na sinove pa sada dično priča o njima. Trenutačno joj je najveća briga gdje će smjestiti pristigle kipiće iz New Yorka jer je prostor u kantini zapunjen brojnim nagradama i priznanjima. Blago Hrvatskoj zbog briga koje muče Beletiće, ponos nacije!
Sortna extra djevičanska maslinova ulja Al Torcio, šampioni u New Yorku

AL TORCIO Leccino -Zlatno žute boje s nježnim nijansama zelene boje, zamućeno. Intezivna mirisa s elegantnim notama svježe pokošene trave i izrazitim tonovima ljekovitih trava, posebno mente i bosiljka. U ustima je sadržajno i odlučno, odaje složenost i finoću, s završnim okusom povrtnih aroma salate, cikorije, artičoke te slatkog badema na završetku. Gorko i pikantno su prisutni i vrlo harmonično usklađeni.

AL TORCIO Itrana Intenzivne je zelene boje sa žutim, pozlaćenim nijansama, bistro. Na nosu obilno i snažno sa kompleksnim voćnim tonovima srednje zrele rajčice, salate, svježe pokošene trave i nezrele banane. Okus mu je balzamičan, po menti, bosiljku, origanu i posebno po žalfiji. Nježna okusa i vrlo skladno sa voćnim tonovima rajčice i badema. Gorčina i pikantnost su odlučni ali uravnoteženi.
AL TORCIO Moraiolo –Intezivne zlatno-žuto boje, bistro. Na nosu je staložno i fino s nježnim povrtnim notama i sa složenim voćnim tonovima. Artičoka, divlji gospin trn (sikavica, badelj), ružmarin i slatki badem. Okus je nježan i harmoničan s tonovima pokošene trave, salate, divlje cikorije i suhog voća. Gorko i pikantno je suzdržano i vrlo elegantno.
AL TORCIO Rossignola (Rošinjola)- Intenzivne je zlatno žute boje sa zelenim tonovima, bistro. Na nosu je snažno i jako kompleksno, nježno i svojstveno s elegantnim notama artičoke, svježe pokošene trave i s izraženim balzamičnim tonovima mente, bosiljka i origana. U ustima je fino i odlučno, s obilnim povrtnim okusima nezrele rajčice i završnim notama celera i zelenog badema. Jaka gorčina i suzdržana pikantnost.
AL TORCIO Bianchera (Bjelica) -Zlatno žute i intenzivne je boje s toplim zelenim notama, bistro. Na nosu je vrlo složeno, obilno i povrtno sa izraženim notama artičoke, divljeg gospinog trna (sikavica, badelj), svježe pokošene trave s elegantnom krajnjom notom ružmarina. U ustima je fino i vrlo jako s naglašenim povrtnim okusom divljih trava, cikorije, artičoke i zelenog badema. Izražena gorčina i elegantna pikantnost.
AL TORCIO Pendolino- Odlikuje se po zlatnožutoj do svijetlozelenoj boji. U ustima je vrlo uravnoteženo, s dobro izraženom gorčinom i oštrinom. U nosu predstavlja arome maslina, svježe sječene djeteline, artičoke i nježni miris badema, svježe pokošene trave i artičoke. Njegova oštrina je u prvom planu s notom gorčine, ostavljajući svjež okus u ustima. Vrlo je skladan i zaokružen.
AL TORCIO Frantoio –Odlikuje se po zlatnožutoj boji. Miris je skladan i nježan, karakterizira ga nježna biljna aroma i složeni voćni tonovi artičoke, divlje čičke, ružmarina i slatkog badema. Okus je fin i skladan obdaren pokošenim travnatim tonovima, zelenom salatom, divljom cikorijom i suhim voćem. Gorke i paprene note sadržane su i istovremeno vrlo elegantne.
AL TORCIO BLEND – višesortno maslinovo ulje dobiveno od kombinacije više sorti maslina te sublimira glavne karakteristike tih sorti. Elegantno i skladno aromatizirano.
Obrada S.Bosnić
Izvor:Glas Istre